60 jaar Bakker groffen

In 1957 begon mijn vader Jos Groffen samen met mijn moeder de zaak aan de Burg. van Hasseltstraat (ons huidige adres). Hij kreeg de klanten van “zijn” baan (route) mee van zijn vader wie zelf ook een bakkerij runde op ‘den oude Molen’. Het pand was destijds dicht getimmerd en verlaten. Hij bouwde van oude glaskisten een werkbank en wist een oud oventje op de kop te tikken. De “bakkerij” was een feit en de verkoop kon beginnen, natuurlijk met de bakfiets. Na enkele maanden opende de winkel gelegen aan een kale vlakte tegenover het abattoir vlakbij wachtpost 13 (nu; plein 13) aan de rand van de stad. Al na ‘n paar jaar zette hij zijn bakfiets aan de kant en stortte zich volledig op de winkel, presenteerde tompouces en roomhoorns en de voorheen “dorpsbakker” werd “stadsbakker” met Banket !!!

De stad veranderde en Bakkerij Jos Groffen die veranderde mee, de bakkerij van weleer werd vernieuwd en deels opgeknapt. Ook werd er een filiaal aan de Acacialaan geopend. Maar filialen vragen veel tijd en zorg terwijl ik er inmiddels was gekomen en zo’n klein manneke vraag ook aandacht. Het filiaal dat werd gesloten. Maar een jaar of tien later opende we een filiaal aan de Noordsingel. Het bleek een juiste zet, leerlingen van voornamelijk het Moller walste de deur plat maar ook de grote wijk rondom de Zoom en vele uit Halsteren wisten ons filiaal te vinden. Maar mede door het eveneens groeiende assortiment dat namelijk vele groot- en kleinbrood soorten bevatte. (om over het koek en gebak assortiment nog maar te zwijgen) werd de werkdruk te hoog. Mijn vrouw en ik waren nog te jong om verantwoording te nemen. Mijn hard werkende ouders konden de groeiende administratie en regelgevingen er niet meer bij hebben. Ook dit filiaal werd gesloten maar wel direct weer verhuurd aan een bakker.

En wij……. Wij konden toen met zijn allen alles op de (huidige) winkel zetten. Ikzelf had toen met enige trots als jongste bakker m’n volledig diploma-pakket in bezit. Vervolgens nog een poosje (deels) elders gewerkt en nog enkele cursussen gedaan in het “bakkersvakland” bij uitstek België. En intussen had Leonie de opleiding Detailhandel achter de rug.

Inmiddels zijn we in een tijd gekomen waar alles lijkt te draaien om snelheid en gemak terwijl ons doel steeds was en is; kwaliteit en service. Om dat samen te laten gaan en mede het wederom groeiende assortiment te kunnen presenteren volgde een reeks van uitbreidingen, verbouwingen en investeringen om ook het bakken als vak aantrekkelijk te houden. Zo bouwde we een geheel nieuwe ‘open’-Banketbakkerij, verbouwde we onze winkel (en aangelegen gedeeltes) grondig en kochten we nieuwe bakkerij machines en nieuwe auto’s. Terwijl een nieuwe oven, vloer en plafond het jaar erna volgde. Deze grote uitgaven zijn noodzakelijk om te kunnen overleven in een afvalrace in bakkersland.

Maar de zogehete slechte tijden zien wij niet als bedreiging maar als uitdaging om je inventiviteit en flexibiliteit te tonen. En ons hoor je dan ook niet klagen want immers; als je wat wil bereiken dan zul je moeten werken en als het dan allemaal een beetje lukt is het gewoon fantasties!

Hoe dat tijden kunnen veranderen….. De kale vlakte bij wachtpost 13 is nu het modernste kantorenplein van Bergen op Zoom, en het dicht getimmerde pandje is uitgegroeid tot bakkersbedrijf waarvandaan vele horeca-gelegenheden en fabrieken dagelijks bevoorraad worden, terwijl klanten uit de wijde omtrek onze winkel weten te vinden. Daarnaast zijn we in 2011 de webshop gestart gevolgd door deelname aan de digitale versmarkt van Bergen op Zoom BergsVers in 2013. We hebben onze huisstijl verder aangepast en profileren ons steeds meer als de Trakteerbakker omdat dat is wat u van ons verwacht. U bezoekt ons zowel persoonlijk als digitaal steeds vaker wanneer u iets te vieren heeft. Wij zien dat als een enorm compliment omdat juist wanneer u wilt delen met anderen dus voor ons kiest.
We zullen blijven innoveren zoveel de tijd en onze passie van ons vraagt maar wat de toekomst werkelijk brengt weten we niet maar wij hopen veel van u zodat wij nog veel van ons kunnen geven…